Du er her: Forside / Historien bag Poloshirten

Historien bag Poloshirten - fra theplantager i Indien til en lille berømt krokodille

Polo teams at Sialkot in 1902

 

 

 

 

Den britiske hær og Plantageejere

Man kender ikke med sikkerhed oprindelsen af Poloshirten, men man mener, at den blev opfundet i 1800 tallet i Manipur i Indien efter at britiske soldater overværede en ”Pulu” kamp og derefter oprettede verdens første Polo-klub, Calcutta Polo Club.

Sporten blev hurtigt populær blandt den britiske hær og de britiske plantageejere og der kom snart fokus på spillernes beklædning. På det tidspunkt bestod beklædningen af en langærmet, kraftig bomulds skjorte med stivet krave. For at forhindre trøjens krave i at genere spillerne, når de galoperede, fæstede man den med to knapper – det man stadig kalder ”buttoned down” krave. Den første udgave af Poloshirten var opfundet.

Polo-sporten blev introduceret i England i 1862.


 

Den originale Poloshirt fra Brookes Brothers

Den originale Poloshirt fra Brookes Brothers

I slutningen af det 19. Århundrede ankom John E. Brooks, barnebarn til grundlæggeren af USA’s ældste tøjproducent “Brooks Brothers”, til Europa på en forretningsrejse.

Mens han overværede en Polo-kamp bemærkede han de specielle “buttoned down” kraver på spillernes skjorter og tog idéen med tilbage til USA.

I 1896 introducerede Brooks Brothers Button-Down Poloshirten og forandrede dermed for altid beklædningen til mænd.

Til højre ses den første originale Polo Shirt fra Brooks Brothers.

 

 

Broderet Polospiller – før Ralph Lauren

Det næste vigtige årstal er 1920, hvor en argentinsk-irsk herreekviperingshandler og Polo-spiller, Lewis Lacey åbnede en herretøjsbutik i Buenos Aired.

Her solgte han de første Poloshirts med et broderet billede af en Polo-spiller. Poloen var stadig i kraftig bomuld med lange ærmer og med stivet ”button down” krave.

 

1926 – Opfindelsen af den moderne Poloshirt

Opfindelsen af den moderne Poloshirt som vi kender i dag, er der bred enighed om, tilfalder den franske tennislegende, Jean Rene Lacoste. Ligesom Polo-sporten, var Tennis-beklædning på den tid upraktisk og bevægelses hæmmende. Langærmede skjorter med stivet krave, hvor spillerne måtte rulle ærmerne op, lange bukser og slips. Mode før funktionalitet. Men samtidig med at sporten udviklede sig og blev mere konkurrencepræget, ledte spillerne efter måder, hvorpå de kunne opnå en fordel i forhold til konkurrenterne.

Utilfreds med denne stive og ukomfortable beklædning, udnyttede Lacoste den omtale han fik som verdens bedste tennisspiller og lancerede et alternativ, der opfyldte hans egne behov for tennis-beklædning. Han så bort fra trenden med de oprullede ærmer og lavede en kortærmet model, uden den stive krave og med “Tennis-tail” – den ekstra længde på ryggen. En anden vigtig ændring var brugen af pique bomuld teknologien, der gjorde trøjen både mere holdbar og vigtigst, åndbar.

Lacoste bar den nye trøje da han vandt US Open Championship i 1926 og den nye stil skabte en sensation, der hurtigst blev kopieret af andre medspiller og andre sportsgrene, herunder Polosporten. Så den moderne Poloshirt vi kender i dag blev opfundet af en tennisspiller, men det var Polosporten, der for alvor tog den til sig og dermed gav den navnet.

Den berømte krokodille som er synonym med Lacoste blev til, da René Lacoste indgik et væddemål om, at hvis han vandt en bestemt kamp, ville han få en krokodilleskindstaske. Han vandt og blev derpå kaldt "Krokodillen".

 

Væk fra banen

I 1930´erne var Poloshirten standard beklædning indenfor både Polo-, Tennis- og Golfsport men også udenfor banen var den populær. Væk var slips og klasseopdeling, Poloshirten blev symbolet på unisex og alle var ens.

Det blev også starten på en udvikling hvor sports-beklædning bevæger sig mod mode-beklædning.

 

 

 

 

 

Bjørn Borg og Fred Perry

Endnu en tennisspiller

I 1954 skabte en anden tennislegende, Fred Perry, en ny version af Poloshirten. Han valgte det samme bomuld pique stof som Lacoste, men videreudviklede designet så stolpelukningen blev syet på. Perry´s version udfordrede Lacostes originale design og blev det fortrukne valg blandt teenagere og gennem 1970´erne tog Skinheads denne Poloshirt til sig.

 

 

Ralph Laurent 1978

Polo Ralph Lauren

Navnet Poloshirt blev som sagt til, efter at Polospillerne tog Lacostes Tennis-shirt til sig og gjorde den til standard Polo-beklædning. Men det var ikke før en New Yorker, Ralph Lauren kom på banen, at navnet Poloshirt blev slået helt fast.

I 1972 ledte Ralph Lauren efter et navn til sin nye virksomhed der producerede afslappet, casual beklædning. Navnet skulle udstråle tidsløshed og elegance og han valgte at opkalde virksomheden efter en sportsgren, der tilhørte de rige og royale – og Polo Fashions blev grundlagt. Ralph Lauren inkluderede “Poloshirten” som det bærende stykke beklædning i Polo-kollektionen, hvilke gav dens popularitet endnu et ryk op ad.

 

Pastel & High-tech industrien

Med de pastelfarvede Lacoste-poloer og hesteklædte Ralph Lauren poloer op gennem 80´erne nåede Polo shirten´s popularitet uanede højder. I 90´erne blev Poloshirts populær i high-tech industrien og senere sprede denne ”uniform” sig til andre brancher. Mange virksomheder så hurtigt værdien af at påføre eget logo og brande deres virksomhed.

 

 

 

Poloshirts 2017

Poloen er stadig i dag en klassiker i garderoben til både damer og herre.

Hos os finder du et bredt udvalg af forskellige modeller og farver fra mange af de kendte brands.

Vil I have jeres firmlogo påsat, så finder vi den helt rigtige løsning til jer.

Klik her for kontaktinfo til vores rare medarbejdere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilder & foto:

https://www.polo-shirts.co.uk/guides/18/The_History_of_the_Polo_Shirt.html
http://www.logoworks.com.au/news/polo-shirt-history/
http://www.menswearstyle.co.uk/2013/04/12/history-of-the-polo-shirt/465
https://www.quora.com/What-is-the-history-behind-the-name-Polo-shirt
http://polo-shirt.dk/wp-content/uploads/2015/06/Rene-Lacoste-i-polo-shirt-300x300.jpg
https://www.linkedin.com/pulse/20140724183430-126049043-polo-and-fashion-episode-4-the-polo-shirt
https://customtop.wordpress.com/2014/10/
http://www.euroman.dk/mode/polotrojen-gor-comeback
http://www.fakeblack.com/history-polo-ralph-lauren/
https://alchetron.com/Lewis-Lacey-1273784-W

Kurv er opdateret Produkt fjernet fra kurven Produkt tilføjet til kurven Din saldo er for lav til at lægge denne vare i kurv Din saldo er for lille, men du har mulighed for selv at betale det overskydende Du har ikke nok på saldoen.