Du er her: Forside / Sikkerhedsskoens historie

Sikkerhedsskoens historie

- fra træ til Kevlar

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Den hollandske træsko

Historien om det første sikkerhedsfodtøj, den hollandske træsko, går helt tilbage til Middelalderen. I den periode gik mange mennesker i sandaler, Patiner, der var en slags træsko/træsandal, som man stak skoen ind i. Dette for at undgå at få våde/beskidte fødder, da man så ikke længere gik direkte i mudderet, men blev hævet over det.

Denne sandal udviklede sig til en mere brugbar og solid sko. Ekstra træ blev tilføjet under sandalen, der kom en hæl og den blev lukket foran. Så nu var hele skoen mere solid, den holdt fødderne varme om vinteren og kolde om sommeren, og den begrænsede kontakten med de mudrede Middelalder-gader. Hele skoen var konstrueret af 5 stykker træ, der var sat sammen.  

Den nye type træsko blev udbredt over hele Europa, da den var billig og holdbar, men også fordi den hårde overflade beskyttede brugeren, når de var i kontakt med landbrugsdyr eller værktøj. Når man færdes i våde områder eller på gader med skrald og affald så gav træskoen en vandtæt beskyttelse.

Det varede ikke længe, inden der skete en revolutionær udvikling af den sammensatte træsko. Den blev udviklet til en træsko, lavet ud af et stykke træ som vi kender dem i dag.

Sabotage Sko

En Sabot er en træsko fra Frankrig og Belgien. Sabots blev i det 16. til det 19. århundrede forbundet med underklassens arbejdere. I samme periode er den Industrielle Revolution og ord som sabotage blev opfundet. Angiveligt opstod ordet sabotage, da utilfredse fabriksarbejdere med fuld overlæg sabotere deres arbejdspladser ved at kaste deres Sabot (Træsko) ind i maskineriet på arbejdspladsen og dermed sabotere produktionen.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Billigere med en ny medarbejder

I begyndelsen af det 20. århundrede begyndte man at fokusere på industrielle sikkerhedsemner som medarbejder sikkerhed, da love omkring kompensation ved arbejdsulykker begyndte at vinde frem.

Før var det billigere og nemmere for virksomhederne bare at udskifte medarbejderne med en ny, hvis de kom til skade og ikke længere kunne udføre deres arbejde. 

I samme periode begynder arbejdsstøvler udviklet til specifikke arbejdsopgaver som minearbejde, stålarbejde, støberiarbejde etc. at vinde frem.

Sko-virksomheden Weinbrenner i USA introducere i 1918 "Job-fittet" arbejdssko.

Samme virksomhed bliver i 1. verdenskrig leverandør af "Job-fittet" militær støvler til hæren.

 

 

Stål Tå-værn og tyskerne

I 1930´er begyndte Red Wing Shoes Company i USA at fremstille de første sikkerhedsstøvler med stål tåværn og de introducede en ydersål der gav beskyttelse mod olier og syrer som medarbejdere kunne komme i kontakt med.

I slutningen af 2. verdenskrig forstærker den tyske hær deres marchstøvler med ekstra ståltåkappe.

 

 

Skinheads kulturen & Dr. Martens

Forskellige subkulturer har adopteret brugen af sikkerhedsfodtøj. Denne type sko og støvler var et farligt våben når det kom til kampe pga stål tåværnet.

Gennem 1960´erne blev mange arbejdsstøvler med og uden tåværn som fx Grinders og Dr. Martens populærere hos Skinheads kulturen.

Samme tendens fortsatte ind i 1980´erne og 1990´erne med Punk subkulturen.

 

 

 

Dr. Martens støvler blev indtil 1960´erne kun solgt som en billig arbejdsstøvle til englands arbejderklasse.

Da fabrikken i 1959 startede med at markedsføre støvlen tog den nye ungdomkultur, Skinheads, støvlen til sig og den blev et subkulturel symbol på frigørelse og sympati for den arbejdende klasse.

.

 

Sikkerhedsfodtøj i dag

Væk er de tider hvor sikkerhedsstøvler var sorte, tunge og ukomfortable. Brugere kan nu vælge ud fra et bredt sortiment; lige fra trekkingstøvler, sikkerhedsgummisko og 100% vandtæt fodtøj. Den seneste generation af sikkerhedsfodtøj sikrer brugeren fodtøj, der overholder alle EU direktiver for sikkerhed og sikrer en ekstrem høj komfort og brugervenlige egenskaber.

To af de nøgleegenskaber som kommer fra den teknologiske udvikling på området er letvægt Kevlar midtsåler, som har erstattet den ufleksible traditionelle stål midtersål og Composite letvægts tåkappe, som har erstattet den originale gammeldags af stål.

Kevlar og Composite sammen med traditionelt og syntetisk læder og den nye generation af vandfaste og åndbare membraner, gør nutidens sikkerhedsfodtøj let og mere modstandsdygtigt.

Det er ikke kun på egenskaberne, at der er sket store forandringer, producenterne kikker nu mod in-vogue designs fra modeverdenen og fører det over i designet af sikkerhedsfodtøjet. Fra at være et stykke funktionelt fodtøj er sikkerhedsstøvlen i dag blevet en mode trend. Dette er Dr. Martens sikkerhedsfodtøj et godt eksempel på!

De sidste par år har ungdomskulturen skabt endnu en evolution inden for Sikkerhedsfodtøj. De nye sikkerheds sneakers ligner fuldstændigt de almindelige street sneakers og opfylder samtidig EU standarder for sikkerhedsfodtøj.

Den konstante higen efter nye produktionsmetoder og den teknologiske udvikling sikrer brugeren sikkerhedsfodtøj der er behageligt, funktionelt og etisk designet.

 

Kilder:

http://www.sikafootwear.dk/

https://cult.is/wooden-shoes-clogs-the-flip-flops-of-the-middle-ages-2/

http://www.ehow.com/about_7991586_history-steel-toe-boots.html

http://www.theunionbootpro.com/history.cfm

http://charnwoodfootwear.co.uk/footwork/safety-boots-wood-kevlar-history-design/

http://www.middelalderinfo.dk/haandvaerk-liste.php

https://en.wikipedia.org/wiki/Sabot_(shoe)

http://www.br.de/radio/bayern2/wissen/radiowissen/geschichte/industrielle-revolution-bildergalerie-100~_image-4_-a2b3c9dcedbd73b30ee91c5bc27e7cad84008a43.html

http://4.bp.blogspot.com/-g_c8iv3zWAs/UoLG5i3JnPI/AAAAAAAAZQU/PYr9se4rb-Q/s1600/klompenmaker+2.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-NgcWW0AfDjk/UoLHGXm0CcI/AAAAAAAAZQc/xTk09g2iRsE/s1600/klompenmakers.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Bundesarchiv_Bild_183-1988-0107-503,_Major_Friedrich_Ho%C3%9Fbach_(Mitte).jpg/240px-Bundesarchiv_Bild_183-1988-0107-503,_Major_Friedrich_Ho%C3%9Fbach_(Mitte).jpg

http://englishenglish.biz/dr-martens/

https://kiwidutch.files.wordpress.com/2014/03/klompen-zaans-schans-1q-small.jpg?w=720&h=480

http://4.bp.blogspot.com/-g_c8iv3zWAs/UoLG5i3JnPI/AAAAAAAAZQU/PYr9se4rb-Q/s1600/klompenmaker+2.jpg

http://www.drmartens.com/us/history

http://www.tooltalk.dk/wp-content/uploads/2016/02/monpbn.png

Kurv er opdateret Produkt fjernet fra kurven Produkt tilføjet til kurven Din saldo er for lav til at lægge denne vare i kurv Din saldo er for lille, men du har mulighed for selv at betale det overskydende Du har ikke nok på saldoen.